Dobrze skomponowane menu weselne to bardzo istotny element każdego przyjęcia. Chyba nikt z nas nie potrafi wyobrazić sobie sytuacji, że zabrakło jedzenia podczas jego wesela. Głodni goście nie będą się dobrze bawić ani miło wspominać tego dnia. Wybierając menu weselne należy zadbać o różnorodność potraw, tak aby każdy z weselników mógł znaleźć coś dla siebie – z całą pewnością będzie to gwarancją sukcesu.


Zazwyczaj komponowanie menu weselnego dokonuje się poprzez wybór z kilku wersji menu ustalonych przez obiekt, w którym organizujemy przyjęcie. Najczęściej propozycje są różnorodne, od tych zawierających mniejszą liczbę dań, po te najbardziej rozbudowane. Po konsultacjach z menadżerem lokalu, należy podjąć decyzję jakie potrawy i w jakiej ilości będą serwowane podczas przyjęcia.

Od czego należy zacząć i czym kierować się podczas wyboru menu ?

Przede wszystkim, powinniśmy zastanowić się jak długo będzie trwało przyjęcie. Zazwyczaj jest to 10-12 godzin. W tym czasie przewiduje się podanie ok 4-5 dań gorących. Rozważmy jakie danie nam odpowiadają, jednak należy wziąć pod uwagę również potrzeby i gusta gości. Lubisz łososia i sushi ? Świetnie.  Zastanów się czy są to również ulubione przysmaki cioci i wujka.  Zadbajmy by do weselnego menu nie wkradła się monotonność, a serwowane potrawy były różnorodne. W tym przypadku jeden składnik nie powinien stanowić motywu przewodniego dla wszystkich potraw. Zupa grzybowa, mięso w sosie kurkowym i pierogi z grzybami odpadają :)

Przygotowując weselne menu należy zastanowić się nad ewentualnymi gośćmi, którzy nie jedzą mięsa. Warto przygotować wegetariańską odmianę dania głównego, tak by każdy z gości czuł się zadowolony i dopieszczony.

Kolejnym, niezwykle istotnym elementem weselnego menu są zimne przekąski, tak by w przerwach pomiędzy daniami głównymi goście mogli skosztować nieco lżejszego jedzenia. Tutaj również posiłki powinny być różnorodne, ale też uzależnione od pory roku. W miesiącach letnich zdecydujmy się na nieco lżejsze przekąski. Nie serwujmy naszym gościom sałatek z majonezem, które w upalne dni będą wyglądały niezwykle nieestetycznie i nie przetrwają do końca przyjęcia.

Podobna zasada dotyczy ciast oraz deserów podawanych na naszym przyjęciu. Zrezygnujmy z ciast z kremem. W tym przypadku dobrze sprawdzają się klasyczne wersje deserów: szarlotka, sernik, delikatne ciasta z owocami, murzynek czy keks. Warto zastanowić się również nad candy barem, który z całą pewnością zrobi wrażenie na wszystkich zebranych gościach. Postarajmy się zaserwować również babeczki, bezy, makaroniki, cakepopsy czy delikatne musy.

Jak wiadomo, żadne przyjęcie weselne nie może odbyć się bez tortu. Rozmawiając z menadżerem lokalu, należy uzyskać informację czy wybrane miejsce zapewnia tort weselny, czy istnieje możliwość przyniesienie własnego tortu. Pamiętajmy, że tort weselnym jest niezwykle istotnym elementem menu weselnego, stanowi on również element dekoracyjny, dlatego też dekoracje znajdujące się na torcie powinny nawiązywać do motywu przewodniego całego przyjęcia. Zastanówmy się również nad smakiem tortu. Obecnie wiele lokali oraz cukierni umożliwia organizację spotkania degustacyjnego, podczas którego możemy skosztować różnych wersji smakowych i wybrać tę, która najbardziej nam odpowiada.

Wybierając potrawy, które stworzą menu weselne podczas naszego przyjęcia nie należy obawiać się, że będą oklepane i na pewno nie uda nam się zaskoczyć naszych gości. Zastanówmy się w jaki sposób można zaserwować te bardziej tradycyjne potrawy. Atrakcyjny sposób podania na pewno zostanie pozytywnie odebrany przez naszych weselników. Podstawowa zasada – różnorodność. Jeżeli nie macie pomysłu, porozmawiajcie z obsługą wybranego miejsca. Na pewno udzielą cennych wskazówek.

Ważną kwestią tego etapu przygotowań jest dokładne przemyślenie godzin serwowania ciepłych dań. Rozpocznijmy od uroczystej kolacji, która powinna być najbardziej obfita i zazwyczaj składa się z przystawki,  zupy, dania głównego oraz deseru. Po około trzech godzinach powinniśmy zaserwować naszym gościom nieco lżejszy posiłek. Zazwyczaj, około północy serwowany jest tort, pamiętajmy wówczas aby nie podawać gościom sycących dań tuż przed albo tuż po torcie. Około dwóch godzin po torcie należy podać kolejne ciepłe danie, może to być na przykład zupa. Ostatnie gorący posiłek serwujemy około 4 rano, tak by goście mogli bawić się do białego rana.

Układając weselne menu warto zdecydować się na degustację, tak by uniknąć rozczarowania i niepotrzebnego stresu podczas przyjęcia. Nie ma nic gorszego niż niesmaczne jedzenie podczas własnego wesela.

Powodzenia ! :)